Chat

Ciprus tudnivalók

Beutazási tanácsok Ciprusra. Az EU szabvány szerinti (új) személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel utazhat a magyar látogató. Magyar állampolgár maximálisan 90 napig tartózkodhat vízum nélkül Cipruson. Csak akkor léphet be az országba, ha legalább 6 hónapig érvényes útlevéllel, oda-vissza érvényes repülőjeggyel és szállásfoglalással rendelkezik. A ciprusi görög hatóságok megtagadják a  belépést, ha az útlevelében Ciprus török határátkelőjének pecsétje szerepel. Cipruson Euróval fizethetünk .  Számos szállástípust találhatunk, a nagy, modern luxusszállóktól egészen a kicsi, egyszerű panziókig. Kiadó privát szobák nincsenek. 

 

Étkezés

Minden árkategória megtalálható. Az elegánsabb éttermekben és kávéházakban bankkártyával is fizethetünk. A borravaló 10-15%.

 

Közlekedés

Repülő (összefoglalás): Budapest – Larnaca – Budapest útvonalon (retúr)
Repülőjegy Ft/fő: 
Repülőjegy ár: 59 900 – 230 000 – Változó árak 
0-2 éves korig ingyenes
2-12 éves korig kedvezmény: némi kedvezmény 
Transzfer Larnaca: 3 000 – 6 000 ft ártól
Transzfer Agia Napa: 7 990 – 11 000 ft ártól
Transzfer Limassol: 10 800 ft ártól,  minimum 2 fő
Transzfer Protaras: 9 000 ft ártól 
Transzfer Paphos: 21 000 ft ártól , minimum 2 fő  

Repülőtéri illeték:változó árak

 

Autóbérlés: 2-3 nap alatt reális áron bejárható Ciprus. Minimum bérlés időtartama: 2 vagy 3 nap. Az autóbérléshez minimális korhatár 21 év, 3 éves jogosítvány szükséges. A bérléshez hitelkártya vagy kaució szükséges. Az észak-ciprusi török oldalra a bérelt jármű nem vihető át! 

 

Utasbiztosítás

Az EU állampolgárait az Európai Unió területén ingyenes vagy kedvezményes orvosi ellátás illeti meg, ha megbetegednek, vagy baleset éri őket. A jogosultság igazolásához a legjobb megoldás az, ha utazás előtt beszerzünk egy un. E111 formanyomtatványt. Ajánlatos azonban utazás előtt átfogó utasbiztosítást kötni, hiszen betegség vagy baleset esetén extra költségek adódhatnak, melyeket a biztosító megtérít! Ezenkívül az E111 csak sürgősségi ellátásra vonatkozik.

 

Kihez forduljunk? 

Lopás esetén forduljunk a helyi rendőrséghez! A rendőrségi jegyzőkönyvet csatolnunk kell a biztosítási vagy kártérítési kérvényhez, mert csak ezzel együtt fogadják el kárigényünket. Ellopott vagy elveszett hitelkártyát azonnal le kell tiltani! Ha útlevelünket lopják el, akkor azt jelentenünk kell a nagykövetségen és a rendőrségen is. Haláleset, baleset, betegség vagy letartóztatás esetén lépjünk kapcsolatba a nagykövetséggel vagy a konzulátussal!

 

Úthálózat

Közutak hossza: 13 491 km. Az országban fejlett az infrastruktúra, jó minőségű autópálya van. Töltőállomások nyitvatartási ideje: éjjel nappal az automata elérhető .

 

Helyi közlekedés

Mivel a sziget különböző részein sok érdekes látnivaló akad, megéri autóba szállni, de utazhatunk busszal vagy taxival is. Rendszeres autóbusz-közlekedés van Nikozia, Limassol, Larnaka és Pafos között. Kisebb távolságokra kedvelt közlekedési eszköz a taxi. Személygépkocsit mindenütt lehet bérelni, melynek feltétele a nemzetközi jogosítvány. Nyáron az árak magasabbak, viszont ha több napra bérelünk autót, akkor árengedményre számíthatunk. Motorkerékpárok és kerékpárok is kölcsönözhetők, ugyanakkor a görög szigetekre jellemző robogó Cipruson nem terjedt el. Vonatok nem közlekednek a szigeten.

 

Magyarország helyi képviselete :  Cipruson nincs magyar nagykövetség, a konzuli ügyeket az athéni képviselet látja el | Nicosiában tiszteletbeli konzul van

 

A Ciprusi Turisztikai Hivatal felhívta a Ciprusra utazók figyelmét, hogy a sziget két részét elválasztó vonal szabadabb átjárása (2003. április végétől) mellett is csak saját felelősségre látogathatják a török ellenőrzés alatt álló területeket. Korlátozott mértékben enyhítették ugyan az előírásokat a külföldiek esetében, mert a török területről a görög területre visszatérés határideje az eddigi 16.30-ról éjfélre (24.00) tolódott, de nem engedélyezik az ott éjszakázást.

 

Ciprusra csak hepatitis oltás ajánlott esetleg! 

Cipruson az egészségügyi ellátás jól szervezett és mindenre kiterjed. Valamennyi nagyvárosban található jól felszerelt, modern kórház, de a kisebb városokban is van regionális kórház vagy legalább egy egészségügyi központ. Ezek mellett sok magánorvosi és fogorvosi rendelőt is találhatunk. A betegbiztosítás rendszere biztosítja, hogy az ide utazók a helyi lakosokhoz hasonló feltételekkel vegyék igénybe a különböző szolgáltatásokat. 

Cipruson elsősorban a Földközi-tenger és Törökország közelsége miatt fordulhatnak elő szórványosan fertőző betegségek, így például a hepatitis A. Ez utóbbi főként szennyezett tengeri állatokkal, szennyezett vízből készült jéggel, fagylalttal, és szennyezett vizzel  mosott gyümölcsökkel és zöldségekkel terjedhet. A hepatitis A és B oltásokból a teljes sorozat több évtizedre szóló védettséget biztosíthat. Utazás előtt minimum hat héttel érdemes orvoshoz menni és kérni hepatitis elleni oltást.

 

Vissza a főoldalra  >>>