Chat

Ciprus időjárása

 

Általános összefoglaló

Cipruson mediterrán az éghajlat, a május közepén kezdődő és szeptember közepéig tartó nyár forró és száraz, a novembertől március közepéig tartó tél esős és meglehetősen enyhe. A tavasz és az ősz két rövid, átmeneti évszak csupán, amelyek időjárása nagyon kellemes. Az ég általában tiszta, ezért a napsütés garantált. A napfényes órák száma 9,8 decemberben és 14,5 júniusban. 

 

Átlagos hőmérsékletek

Ciprus éghajlatát általánosságban forró nyarak és enyhe telek jellemzik. A nyári és a téli középhőmérséklet között jelentős különbség van, ez a sziget belsejében 18°C, míg a tengerparton 14°C. a napi maximum és az éjszakai minimum hőmérsékletek közötti különbség is igen jelentős. Télen ez 8-10 °C fok között mozog a sík vidékeken, míg a hegyek között 5-6 °C fok között alakul.

A két legforróbb hónapban, júliusban és augusztusban a napi hőmérséklet 29 és 35°C között alakul. A leghűvösebb hónapban, januárban a központi síkságon az átlagos hőmérséklet napközben 16° C, míg a Troodos-hegység magasabban fekvő részein 3° C körül is alakul és havazik. 

 

A tengervíz hőmérséklete

A nyílt tenger vizének hőmérséklete júniustól novemberig 22° C fölött alakul, augusztusban eléri a 28 – 29° C-t is. Még a leghűvösebbnek számító januártól márciusig tartó időszakban sem esik a tenger átlagos hőmérséklete 17° vagy 19° C alá. Téli hónapokban a víz hőmérséklete , – Novemberben 22° C , Decemberben 19° C , Januárban 18° C, Februárban 17° C átlagban. 

 

A levegő páratartalma

A téli napokon és éjszakánként egész évben a levegő páratartalma az átlagos és az enyhén alacsony (65% – 95%) között mozog. Nyáron, dél körül nagyon alacsony a páratartalom, a központi síkságon csupán 15-30% közötti. A köd ritka, és rendszerint korán reggel jelenik meg. A látási viszonyok általában nagyon jók vagy kiválóak. Kivételnek számít az a néhány tavaszi nap, amikor az atmoszférát nagyon elhomályosítják az Arab- és Afrikai-sivatagból származó porfelhők.

 

Napsütés

Cipruson a legtöbb európai országhoz képest nagyon sok a napsütéses órák száma, a hat nyári hónap során 11,5 órán át süt errefelé a nap. Általában még december és január folyamán is süt 6,5 órát a nap.

 

Szelek

A szigeten eléggé változékony a szélirány és a szélerősség, a terület tengerszint feletti magasságától és a helyi hőmérséklettől függően.

 

Mibe öltözzünk

Attól függően válogassuk össze ruhatárunkat ciprusi látogatásunkra, hogy melyik hónapban érkezünk és mennyi időt maradunk. Áprilisban és májusban a nappalok kellemesen melegek, de az éjszakák még hűvösek lehetnek. Ilyenkor tavaszi és nyári ruházatot hozzunk, hosszú ujjú felső vagy könnyű dzseki ajánlott. Júniustól augusztus végéig nagyon könnyű nyári ruházat szükséges. Szeptembertől októberig egyaránt lehetnek meleg nappalok és hűvös esték. Októberre könnyű nappali viselet, az estékre pedig hosszú ujjú felső javasolt. November kellemes napjait egy pulóverben vagy vékony dzsekiben élvezhetjük.

 

Csupán a december és a január tekinthető Cipruson téli hónapoknak, bár a legtöbb látogató számára ezek inkább őszies időszakok. Alkalmanként eshet az eső, de gyönyörű napsütés is előfordulhat. Téli ruházat szükséges, télikabát nélkül. Februárban minden esély megvan viszonylag meleg napokra, ugyanakkor akár eshet is. A langyos nappalok már a tavasz hírnökei, de esténként még hideg lehet, és ilyenkor elkel a téli ruházat. 

Forrás: http://visitcyprus.com