Chat

Esküvői torta története

Esküvői torta nem egy semmit mondó kelléke a különleges napotoknak.    Az esküvői torta egy fontos kellék , az életetek gazdagságát jelképezi.

 

Torta története , miszerint Nagy Sándor Makedónia királya találta fel a tortát. Perzsiában rendezett egy olyan esküvőt , ahol tízezer makedón katona lépett frigyre tízezer perzsa nővel. A lakodalmi “torta”, melyet a katonáknak sütöttek gabonából , dióból és szárított gyümölcsökből mézes tészta alappal készült.  Ezt a különlegességet kettévágták , s egy ánizsból , kecsketúróból és mézből álló krémmel megtöltötték , a tetejét pedig mézbe mártott rózsaszirmokkal díszítették.

 

Rómában pedig az esküvői torta termékenységi szimbóluma volt. A menyasszony fején egy kisebb tortát törtek szét, hogy biztosított legyen a gyermekáldás.

 

Az emeletes torta eredete viszont a középkori Angliába nyúlik vissza, ahol az volt a szokás, hogy a vendégek tortát hoztak, s ezeket egymás tetejére tették. Az ifjú párnak pedig efelett a “torta hegy” felett kellett az első hitvesi csókot váltania. Később egy cukrásznak támadt az az ötlete, hogy ezt a sok tortát bevonják cukormázzal, így született meg az első emeletes torta.

 

A középkorban a fehér esküvői torta nemcsak a menyasszony tisztaságát jelképezte, hanem a családja gazdagságát is kifejezte. Minél tisztább, fehérebb cukrot használtak a torta mázához, annál nagyobb volt az értéke. Innen ered , hogy az esküvőn a nagy torta a gazdagságot fejezi ki.

 

Az esküvői torta ma az esküvő elmaradhatatlan kelléke. Az 1930-as évekig a torta felvágása és szétosztása a menyasszony feladata volt. A torták méretének növekedése miatt  azonban a menyasszony már nem tudott megbirkózni a vágással . Így a kést a jobb kezébe vette majd  vőlegénye a menyasszony kezére ráhelyezte szintén a jobb kezét , majd ezt még a menyasszony átfogta a bal kezével és így vágták le az első a tortából az első szeletet. A menyasszony ette meg az első falatot , majd a másodikat a vőlegénynek kínálta. Innen ered a szép és nagy torta igénye .